Gaj Žmavc

gaj1-1_s4Gaj Žmavc je študij plesa začel v Mariboru (SGBŠ), kasneje pa nadaljeval na Mednarodni akademiji za klasični balet v Kijevu, v Ukrajini. Leta 2006 se je pridružil baletnemu ansamblu SNG Maribor.
Kljub klasični izobrazbi in rednemu baletnemu repertoarju ga je kmalu opazil Edward Clug in ga kot plesalca povabil k sodelovanju v sodobnih projektih. V istem obdobju je Gaj Žmavc pokazal tudi željo po samostojnem ustvarjanju in se leta 2007 s koreografijo Skin uvrstil v finale koreografskih miniatur v Beogradu.
Sodelovanje v projektih Edwarda Cluga (Radio and Juliet, Arhitektura tišine, Prêt-à-porter, Watching Others, Hommage à Stravinsky) mu je omogočilo celosten umetniški in ustvarjalni razvoj in naposled še naslovno vlogo v projektu Vojček Staše Zurovca. Kot plesalec je gostoval na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Italiji, Južni Koreji, Kolumbiji, na Madžarskem, Portugalskem, v Srbiji, Singapurju, Rusiji, Ukrajini in ZDA, na prestižnih festivalih, kot so Festival Iberoamericano de Teatro de Bogotá, Jacob’s Pillow Dance Festival, The Stars of the White Nights v gledališču Mariinsky v St. Peterburgu v Rusiji. Kot mladi koreograf je od leta 2007 ustvaril več koreografskih miniatur, med drugim 11, Skin, Those and Dreams, Ich erinnere mich du warst hier in A Room for Raining.